zaterdag 31 oktober 2009

Hassan: op zwier met Hamid

Vandaag huren we een taxi om minder tijd te verliezen met de bussen. In India kan je voor ongeveer 25 euro per dag een taxi mét chauffeur huren, alles inbegrepen. Onze chauffeur is Hamid.
Het programma voor vandaag is goed gevuld en ik wil onmiddellijk naar de eerste tempel. Dit is echter buiten Hamid gerekend. Hij last extra stops in en geeft overal 'deskundig' commentaar. This 'water', this 'windmills', this 'temple' ... De voor ons merkwaardige dingen rijdt hij zo voorbij.
Het bezoek aan de koffie- peper- vanilleplantage is wel de moeite.

Belur: Vijayanarayana tempel

De reden waarom we naar Hassan komen, zijn de Hoysala-tempels in de buurt. We stoppen eerst in Belur, ooit de hoofdstad van het Hoysala-koninkrijk. De tempel werd in de 12de eeuw gebouwd op een stervormige basis en is rijkelijk versierd. Hij is gewijd aan Vishnoe, de oergod.

Halebidu : Hoysaleswara tempel

Na Belur rijden we naar Halebidu. Ook Halebidu was ooit de hoofdstad van het Hoysala-koninkrijk. Er werd 86 jaar gewerkt aan deze tempel uit de 12de eeuw, maar hij bleef onvoltooid. De buitenmuren zijn overladen met verfijnde sculpturen. Ze beelden goden en andere figuren uit de Hindoe-mythologie uit. Geen enkel beeld is identiek.

Sravanabelagola : Rietsuikermaker

Onderweg naar Sravanabelagola stopt Hamid eerst bij een slangenhol. Ik vind het de moeite niet, zeker als hij zegt dat er geen gevaar is omdat de slang 'niet thuis is'. Rudy neemt wel een kijkje, maar is niet zeker wat hij eigenlijk ziet.
De volgende stop is wel interessant. We zien een hut waar enorm veel rook uit komt. Het blijkt een rietsuikermaker te zijn. Hier wordt op een primitieve manier een soort kandijsuiker gemaakt.
Het gaat als volgt in zijn werk. Eerst wordt het sap uit de rietstengels geperst. Het sap wordt ingekookt en in vormen gegoten. Eens gekristalliseerd verkrijg je grote bruine suikerklonten. Aan raffineren doen ze hier nog niet, maar de suiker smaakt toch lekker.

Sravanabelagola : Sri Gomatheswara

Het zit er bijna op vandaag. Nog een stop en dan recht naar Mysore.

Sravanabelagola betekent 'de monnik op de top van de heuvel'.
En inderdaad na 600 treden klimmen sta je aan de voeten van dit kolossale beeld van een jaïn-heilige.

Het jaïnisme is een oude religie die nu nog slechts 10 miljoen aanhangers kent, maar die in het verleden veel andere Indische godsdiensten grondig beïnvloed heeft.
Eerbied voor het leven en geweldloosheid zijn de voornaamste kenmerken.

Bijzonder is dat alle jaïn-gelovigen dezelfde aachternaam hebben, namelijk Jaïn.
What's in a name!

Mysore : Ginger Hotel


Het is al na zevenen als we door Hamid aan ons hotel afgeleverd worden. We logeren hier in het Ginger Hotel. Deze hotelketen heeft een voor India een uniek concept. De kamers zijn comfortabel, maar zonder opsmuk. Het geheel wordt heel efficiënt gerund, wat meestal niet het geval is. In een ander hotel staan bv. 4 mensen achter de balie, waarvan in het beste geval iemand je kan helpen in gebroken Engels. Bij Ginger niet dus.
Alleen het internetsysteem is ongelooflijk complex. Zo complex dat het zelfs het personeel niet lukte een connectie te bekomen. Gelukkig zijn er hier internetcafé's bij de vleet.

rudy lucia India 2009 Kerala Karnataka Bangalore Mysore Cochin Madurai
rudy lucia India Kerala Karnataka Bangalore Mysore Cochin Madurai 2009
Rudy Demuynck India Kerala Karnataka Bangalore Mysore Cochin Madurai 2009
Lucia Decuyper India Kerala Karnataka Bangalore Mysore Cochin Madurai 2009
Rudy India Kerala Karnataka Bangalore Mysore Cochin Madurai 2009
Lucia India Kerala Karnataka Bangalore Mysore Cochin Madurai 2009
reizen reisverslagen reisverslag India Kerala Karnataka Bangalore Mysore Cochin Madurai 2009
foto's fotos photos India Kerala Karnataka Bangalore Mysore Cochin Madurai 2009